Als je op zoek bent naar een richtkijker voor de jacht, dan loop je het risico door de bomen het bos niet meer te zien. Laat staan het wild wat je wilt schieten. Daarom kiezen veel jagers vaak standaard voor een Zeiss of Swarovski. Want dan zit je altijd wel goed. Gelukkig is er tegenwoordig veel meer op de markt. Wij leggen je graag uit waar je op moet letten.

Waar moet een richtkijker aan voldoen?

  • Degelijk
  • Niet te zwaar
  • Lichtsterk
  • Prettig dradenkruis
  • Waterdicht en stofdicht
  • Snel en eenvoudig te bedienen

Natuurlijk zijn er wat andere wensen te bedenken, maar dit zijn wat ons betreft de minimale eisen voor en richtkijker voor de jacht.

Vergroting

Veel mensen staren zich letterlijk blind op een hoge vergroting. Maar vaak heb je daar meer last van dan dat je er voordeel bij hebt. Tenzij je op de enorm lange afstanden wenst te jagen, maar hoe vaak komt dat voor?

Voor de drijfjacht en de jacht op snel bewegende dieren is een kijker zonder vergroting of met een hele kleine vergroting juist fijn. Hierdoor heb je namelijk een lekker groot blikveld waardoor je snelle bewegingen beter kunt inschatten en in je beeld kunt houden. Daarnaast maakt het het geven van voorgift een stuk eenvoudiger. Bij een kijker zonder vergroting kun je zelfs met twee ogen open schieten.

Wil je op de langere afstanden schieten, dan is een vergroting tot 8 keer ideaal. Meestal kun je dan nog net uit de hand schieten. Bij een grotere vergroting zal je opgelegd of vanaf een bipod moeten schiet voor een trillingsvrij beeld.

Dradenkruis

Als je gaat schieten op de kortere afstand, dan is en dikker dradenkruis met een verlichte stip in het midden ideaal. De draden leiden je oog dan als het ware naar de stip waardoor je snel je schot kunt plaatsen. Je kunt je stip dan lekker fel laten branden. De dikkere draden zorgen er daarnaast voor dat je ze tijdens de swing van je wapen nog goed kunt zien. Schiet je op de langere afstanden, dan is een dunner dradenkruis prettig. Heb je een dradenkruis met verlichting of met een verlichte stip? Zet hem dan zo zwak mogelijk zodat je hem nog net goed kunt waarnemen. Een te felle stand zorgt voor overstraling waardoor je je doel minder goed kunt zien.

Lensdiameter

Des te groter de lens is aan de voorkant, des te meer licht er doorheen kan. Hierdoor zijn richtkijkers met een grote lensopening beter geschikt voor gebruik in de schemer. Het één en ander heeft ook te maken met de vergroting. Des te meer je gaat inzoomen, des te minder licht er overblijft. Daarom kan een richtkijker met een vergroting van 1X en een 24mm lens net zo helder zijn dan bijvoorbeeld een 50mm bij een vergroting van 12X.

Daarnaast zijn kijkers met een grotere lensopening ook veel zwaarder. Iets om rekening mee toe houden als je een wat zwaarder wapen hebt. Je moet het allemaal maar stil zien te houden tijdens het schot.

Buisdiameter

De meeste kijkers zijn voorzien van een buis van een Inch of van een 30mm buis. De 30mm buis is dikker waardoor er meer licht doorheen kan. Hierdoor zijn ze over het algemeen lichtsterker dan richtkijkers met 1 Inch buizen.

Prijs en Merken

We hadden het zojuist al over de meest bekende en dure merken zoals Zeiss en Swarovski. Maar niet iedereen heeft voldoende budget voor zo een kijker. Daarnaast heeft lang niet iedereen de behoefte om zoveel geld te besteden aan een richtkijker. Gelukkig zijn er nu merken zoals bijvoorbeeld Nikko Stirling, Hawke Optics, Vortex en Leuopold. Deze merken maken gewoon goede richtkijkers voor een hele schappelijke prijs!